top of page
IMG_2844.PNG
IMG_1048 kopia.PNG
a27.png

Projekt Vilja

Ett projekt mot diskriminering och kränkningar i förskolan samt inom LSS

Arvsfond logga.png
sv1pos_75svart.png

VILJA TILL

Förändring

Från och med första januari 2017 gäller nya bestämmelser om så kallade aktiva åtgärder i diskrimineringslagen. Detta även för förskolan. Framförallt vad avser dokumentation, (tidigare räckte det med en likabehandlingsplan) men även vad avser åtgärder. 

”1 januari 2017 ändrades diskriminerings-lagen. Nu måste den som driver en skola arbeta mera aktivt.”

”Det handlar inte om att åtgärda problem, som redan inträffat. Det handlar om att förebygga nya problem.”

”Barn, elever och anställda behöver arbeta tillsammans. Det kallas för att samverka. Den som driver skolan ska låta anställda och elever delta i arbetet mot diskriminering.”

​

"DO- lättläst aktiva åtgärder i förskolan, skolan"

Projekt VILJA syftar till att fungera som en hjälp i detta arbetet. 

Att identifiera, och på ett gemensamt sätt tillsammans med barnen åtgärda (innan dom hinner hända) potentiellt diskriminerande situationer.

​

 Studieförbundet Vuxenskolan är projektägare och Arvsfonden är finansiär. Rättighetscentrum Dalarna är samarbetspartner.

 

Några utvalda förskolor i Sverige kommer också vara delaktiga i det initiella arbetet, ha förberedande diskussioner angående diskriminering, ta del i framtagandet av mediematerial tex teckningar för animation i VILJA:s filmsekvenser, fungera som spelplatser för de diskrimineringsrelaterade frågeställningarna som framförs via VILJA:s forumteater.

​

​

De viktigaste aktiviteterna är manusskrivande, scenografibyggande, mediaskapande (filmandet) planerandet samt genomförandet av föreställningarna, planerandet/uppstarten av LSSverksamhet. 

​

LSS verksamheten som avser starta upp under projektet syftar till att fortsätta med den metod av teater-mediainriktad verksamhet som framtas i projektet, samt att ge överlevnad efter projektavslut

​


När en hotfull, jobbig eller kränkande situation uppstår händer det ofta att den som utsätts blir ställd och inte vet vad den ska svara eller göra, men att den senare kommer på ”Så skulle jag ju ha gjort/sagt!” Ett av våra informationsmål är att fungera stärkande och få deltagarna att känna att de tar/återfår kontroll och inte blir stoppade av förtryck.

Vi vill förmedla att det inte är skvaller att berätta om diskriminering och kränkande behandling som förekommer, det är att visa solidaritet.

 

Våra informativa framföranden ger deltagarna möjlighet att gå tillbaka och ändra på situationer, samt få testa de där idéerna som de kom på i efterhand. Metoden ger deltagarna möjlighet att öva på att ge ”svar på tal” i olika situationer, i ett tryggt sammanhang. Målet är att deltagarna ska bli tryggare och mer bekväma med att säga emot eller ändra saker när det behövs i verkliga livet.

 

Detta kan förenklat sägas med att deltagarna ges möjlighet att ”genrepa” inför framtida situationer de kan tänkas ställas inför.

 

 

 

Forumteater som metod kommer att användas.

bottom of page